Bageri i Vester Sottrup gennem 4 generationer – 100 års jubilæum.
​Fra 1 april 1907- 1 april 2007​

Af Jesper Johannsen

Den første generation af bagere i familien var Johannes Johannsen, født i Blans d.1 juni 1884. Han var min oldefar.Af gode grunde har jeg ikke kendt min oldefar og min far var kun et barn, da min oldefar afgik ved døden, så det er lidt begrænset hvad jeg kan fortælle om ham.

Oldefar købte i begyndelsen af året 1907 ejendommen på Stationsgade 27. I huset blev der etableret butik og café. Han byggede en længe til huset, hvor selve bageriet skulle ligge, samt et udhus. Bagerbutikken åbnede han d.1 april 1907. En ny ovn var blevet installeret. I denne blev der fyret op inde i selve ovnen. Når ovnen var varm, blev alt fejet ud, først med en kost og derefter med en våd svaber, og nu var ovnen så klar til bagning.

Min oldefar giftede sig med Anne-Marie jurgensen fra Hokkerup. De fik tre drenge. Peter Johannsen, min farfar født d. 27 maj 1908. Frederik Johannsen født d. 2 maj 1911 og Johannes Johannsen, født d. 3 september 1918. Sønderjylland var jo på det tidspunkt tysk, og min oldefar aflagde ”Meisterprufung” i Flensborg.. Det skete d. 28 januar 1914. Vi mener, at det har været en lov, at man skulle aflægge denne prøve, for at man kunne oplære lærlinge.

Johannes og Anne-Marie grundlæggerne af bageriet.

I året 1923 bygges der en ny ovn i bageriet, en såkaldt herdovn. Denne ovn var i brug indtil min mor og far renoverer bageriet i 1976. Min oldefar blev syg i en meget ung alder og måtte i 1935 overlade roret til min farfar. D. 1 januar 1935 begyndte min farfar som bagermester. Han havde forinden arbejdet som svend hos Café Hansen i Aabenraa.Det var her han mødte min farmor, der arbejdede samme sted som servitrice i cafeén. Peter Johannsen blev gift med Helene Johanning fra Tråsbøl. De drev forretningen i Sottrup, som forpagter, indtil året 1937. På det tidspunkt var min oldefar blevet rask, mente man, og han overtog selv bageriet igen. Bageriet omkring 1930

Farfar og farmor stod nu uden bageri, men der meldte sig straks en anden mulighed, idet bageriet i Nybøl var til forpagtning. Mine bedsteforældre blev der i fem år, indtil 1942.

Min oldefar var imidlertid alligevel ikke så stærk, og han døde d. 23 juli 1940, kun 56 år gammel. Min oldemor drev herefter forretningen videre, sammen med den yngste søn Johannes, indtil d. 1 januar 1942, hvorefter Peter og Helene køber barndomshjemmet og flytter tilbage til Vester Sottrup.

Peter og Helene for også tre børn. Edith Johannsen, født d. 10 september 1934. Derefter kom et tvillinge par, Kaj Johannsen (min far) og Gunnar Johannsen, født d. 16 august 1938. Det bliver til mange dejlige år for familien Johannsen, og da min far jo stadig er still going strong, er beretningerne fra den tid fra første hånd. De tre børn, Edith, Gunnar og Kaj vokser op i det lille hyggelige og trygge hjem i bageriet i Vester Sottrup.

Min søster og jeg har hørt historien igen og igen, Vi elskede når far fortalte om ”gamle dage” og om beretningerne om det gamle Vester Sottrup, den lille skole, barnegården, kroen og så videre.​

Efter endt skolegang kommer både min far og hans bror i bagerlære i Sønderborg. Onkel Gunnar blev dog ikke ved bagererhvervet. Han stak til søs, og sejlede i mange år som hovmester for rederiet Lauritzen. Min far får, efter endt militærtid, arbejde hos Jacobsens bageri i Esbjerg og nu kommer min mor Ulla Thastrup fra Varde, også ind i billedet. I året 1957 blev min farfar syg og i 1960 tager min far hjem for at arbejde i barndomshjemmet. Min mor følger efter, og de gifter sig i 1961. Min farfar blev mere og mere syg og han døde d. 11 november 1969, kun 61 år gammel. Bageriet var på det tidspunkt blevet købt af mine forældre. D. 1 oktober 1968 fik forretningen navneforandring til ”kajs bageri”, et firmanavn som jeg har beholdt.​​

​Bageriet omkring 1960​

Bageriet er endnu en gang rammen om en lykkelig familie Johannsen. Min søster Gitte Johannsen, født d, 28 april 1962, og mig selv, Jesper Johannsen, født d. 31 december 1966. Vi boede, sammen med mine forældre, på Stationsgade 27. Vores farmor boede i mange år på Stationsgade 7. De sidste år tilbragte hun dog på plejehjemmet i Nybøl. Hun døde den 30. oktober 2005, 97 år gammel.

Som før nævnt, begyndte mine forældre i 1968. De skiftede først herdovnen ud, der var bygget op inde i bageriet. Rummet blev herefter næsten dobbelt så stort. De fik derefter det man kalder en stikovn. Men et par år efter købte de igen en herdovn, da det trods alt er den bedste ovn til at bage rugbrød i.

Min søster og jeg havde vores daglige gøremål, nøjagtig som min far havde, da han var dreng, og som min farfar også havde da han voksede op. I mange år kørte min mor og far stadig på ”brødtur” til Øster Sottrup, Snogbæk, Sottrupskov og Stenderup og rundstykkerne blev bragt til døren søndag morgen. Arbejdsgangen forandrer sig, som tiden går, men jeg kan huske, at vi bagte for vores kunder i december måned. Kunderne kom med deres dej til småkagerne og med kagedåserne. Juleaftensdag stegte vi gæs, ænder og flæskestege, som folk hentede mellem kl. 18 og kl. 19. Min søster og jeg synes, at det tog lang tid, inden vi kunne komme i gang med vores juleaften. Januar havde også nogle bestemte gøremål. Da skulle der sælges pumler og hedevigere.I en bog fra min oldefars tid kan man se følgende. Oldefar noterede hver dag, hvad de solgte, og han skriver :” det har været en god dag i dag, vi solgte for 14,00 kr pumler og hedevigere på turen”.

Produktionen vokser med årene

Flere svende og lærlinge har haft deres virke i bageriet. Jeg kom selv i bagerlære og blev udlært i 1986. Jeg arbejdede nogle år hos min far, blev gift og fik to drenge. René Fogt Johannsen, født d 15 marts 1994 og Peter Fogt Johannsen, født d, 21 maj 1999.Mine forældre holdt op d. 1 oktober 1995 og solgte bageriet til mig. Efterhånden er pladsen på Stationsgade 27 blevet for trang. Der er foretaget adskillige udvidelser, således at der ikke er plads til ,at en familie også kan være der. Derfor flyttede vi på Græsløkke og Stationsgade er nu fuldt og helt bageri. Stikovnen blev skiftet ud i 1997 og i 2004 blev der bygget stort køle-fryserum.

Det var fire generationer. Den femte er klar. I dag går mine to drenge til hånde nede i bageriet og kun tiden vil vise, om en af dem bliver bager i Vester Sottrup, og dermed femte generation​​

​Skal vi bage for dig?

Skal I holde bryllup, fødselsdag eller en anden begivenhed, hvor I ønsker jer en flot kage specielt til lejligheden, så lad os hjælpe dig med det!​ Skriv til os i dag.

 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

​Firmainformation

CVR:

31577195

Email: ​​info@kajsbageri.dk

Adresseinformation

Kaj's Bageri

Stationsgade 27

​6400 Sønderborg​​

Tlf.: 74 46 ​73 62​

Åbningstider:

Mandag - fredag: 06.00 - 16.00

Lørdag - søndag: 06.00 - 14.00

Adresseinformation

Kaj's Bageri

Storegade 5
​6310 Broager

Tlf.: 22 10 00 22

Åbningstider:

Mandag - fredag: 06.30 - 16.00

Lørdag - søndag: 06.30 - 14.00